Menü

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Keresés

Nyitólap » Cikkek » Varrás, hímzés, horgolás

Bodza, a zoknizsiráf FÁZISKÉPEKKEL
Ez a zsiráf igazi Dittis Dolog, mert saját ötlet és egyedi tervezés alapján készült. A zsiráfnál és a többi zoknilénynél sem az élethűszerűség az elsődleges cél, sokkal inkább a bájos karikatúra. Ezért bátran variálhatjuk zsiráfunk esetében a lábak hosszát és alakját, a nyak hosszát és vastagságát és nem kell ragaszkodnunk a sárga színhez sem. Nem az arányok és valódi színek teszik majd kedvessé és ellenállhatatlanná a lényünket, hanem az egyediség, és az, hogy rengeteg szeretettel van töltve.

A honlap tegnap ünnepelte a 100. bejegyzését, és ez alkalomból az én ajándékom Nektek ennek a bájos zsiráfnak az elkészítési útmutatója. Használjátok egészséggel, szeretettel teszem közkincsé. :)Az elkészítéshez szükséges anyagok:
- 1 db gyermekharisnya
- kevés barnás színű zoknianyag maradék
- cérnák, tű, olló
- szintetikus töltőanyag
- drót, szigetelőszalag


És akkor lássuk, hogy készül egy vérbeli zoknizsiráf:

1. a gyermekharisnyából az egyik szárat a képen látható módon vágjuk le.2. a levágott részt tovább daraboljuk, ebből lesz majd a feje és nyaka. A nyakrészt tetszőleges hosszan és vastagságban vágjuk le.3. a levágott darabot fordítsuk ki, majd varrjuk össze hátraöltéssel úgy, hogy a lábfej és a lábszár találkozásánál hagyjunk lyukat.4. a lyukon keresztül fordítsuk ki és tömjük ki. FONTOS: a zsiráf nyaka hosszú, és bármilyen szorosan tömjük elhajlik, ha nem teszünk bele merevítő drótot. Ez lehet vastagabb drót, vagy több szál vékony drót szorosan összecsavarva, de nagyon fontos, hogy világos (fehér vagy sárga, sötét zokni esetén természetesen sötét színű) szigetelőszalaggal mindenképp tekerjük körbe alaposan, ezzel "puhábbá" válik, és nem fogja a zoknit kiszúrni. Én kétszer 4-4 szál vékony drótot csavartam össze, betekertem a sodronyokat szigetelő szalaggal, majd a kettőt szintén összetekertem, és újra körbetekertem szigetelőszalaggal (erről sajnos nem készült fázisfotó). Ezt tegyük a nyakába, majd mehet köré a tömőanyag.
A fejet lazán tömjük, és két gömbőc-szerűséggé formázzunk (egyik a feje, másik az orra).
A nyakat nagyon szorosan tömjük.5: ezután zárjuk be a lyukat.6. vágjunk ki két kicsi félkört, ezeket rejtett öltésekkel varrjuk össze. Ezt még egyszer megismételjük, ezekből lesznek a fülek.7. a füleket az alábbi két ábra útmutatása szerint varrjuk fel.

8. ha felvarrtuk a füleket, az egész fejét erős mozdulattal a nyakához húzzuk, és ott rögzítsük néhány öltéssel, hogy ne lógjon nagyon.9. majd készítsünk barna, vagy drapp színű zoknidarabból két kicsike szarvacskát. Csipesz segítségével lazán megtöltjük.10. felvarrjuk a szarvacskákat, és kihímezzük a pofiját (tetszés szerint).11. jöhet a sörény. Ehhez maradék barna fonalat használjunk, és kötegekben varrjuk fel, ahogy a képen látszik. Én végül a "hajtogatásnál" nem vágtam szét, hogy stabilabb legyen, és nehogy kihulljon 1-2 szál, de ha alaposan odavarrjuk, akkor elvileg nincs mitől tartani.12. ha kész a sörény, még egyszer oda-vissza varrjuk át. A nyak alsó részénél 4-5 cm-t hagyjunk ki, oda ne varrjunk sörényt.13. jöhet a test elkészítése: a harisnya fenékrészét használjuk, az alábbi ábra szerint a gumis és varrásos részektől megszabadítjuk.14. a színével befelé félbehajtjuk, és körbevarrjuk úgy, hogy a végeit lekerekítjük, és a hosszanti oldalának egyik végénél hagyunk egy lyukat (ezen fogjuk a nyakát keresztüldugni).15. fordítsuk ki és tömjük ki.16. állítsuk bele a nyakát, és varrjuk hozzá létraöltéssel a testét.17. a maradék harisnyát ügyesen kihasználva elég kell legyen 4 lábacskához. Vágjuk ki, és a megszokott módon színével egymás felé tűzzük össze, varrjuk körbe hátraöltéssel, fordítsuk ki, tömjük ki lazán (mivel vékony a lába, pl. fakanálnyél segíthet a kitömésben). A lábak hossza és a lábfej alakja bármilyen lehet, tetszés szerint.18. végül varrjuk a testhez létraöltéssel a lábakat.19. nem maradt más, csak a vidám bojtos farok készítése a maradék barna fonal és kevés zoknidarab segítségével, melyet a fenekéhez rögzítünk, és kész is a vidám zsiráf. :)Kategória: Varrás, hímzés, horgolás | Hozzáadta: Cicapötty (2012.03.18)
Megtekintések száma: 1649 | Hozzászólások: 2 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 Szekeres Vera   [Bejegyzés]
szupi!! ügyes vagy!! :)

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]